Οι παλιές κκελάες: Το ραγισμένο κρανίο του SIGMA
24 Jun 2015, 11:29 p.m. kifinescom
Εκυκλοφόρησεν’ πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ στο κανάλι του Sigmalive στο Youtube με τον τίτλο Παλιά Λευκωσία — Η ραγισμένη βιτρίνα της πρωτεύουσας.
Μεν το δεις. Δε το. Κάμε ότι θέλεις.
Φαντάζουμαι πώς μόνο από τον τραγικά τετριμμένο τίτλο μπορείς ν’αντιληφθείς την κατεύθυνση και ύφος του βίντεο: Υπάρχει πρόβλημα, μας ενημερώνει εμμέσω του αλληγορικού του τίτλου. Η βιτρίνα είναι ο τρόπος διαμέσω του οποίου προβάλλεται και προωθείται κάτι, κάποιος. Η βιτρίνα είναι ραγισμένη. Στην περίπτωση τούτη, το βίντεο εισηγείται ότι η παλιά λευκωσία είναι η βιτρίνα της πρωτεύουσας και ότι είναι ραγισμένη, ως εκ τούτου ανωφελής.
Εναλλακτικοί τίτλοι για το βίντεο:
Παλια εν είχαμε τόσους ξένους — τωρά εγεμώσαμεν, ιδίως στο κέντρο της πόλης που εν φτηνά και κανένας αξιοσέβαστος Κύπριος δεν καταδέχεται να μινίσκι επειδή ούτε πάρκιγκ εν έχει.
ή
Αλλοδαποί! — Ξέρουμε που συχνάζουν.
Με κείμενο και παρουσιάση από την προφανώς κοινωνικά ευαισθητοποιημένη Μαρία Στυλιανού, το ΠΛΗΡΒΤΠ (επίτμηση απο δω κι εμπρός) επιχειρεί να επικοινωνήσει στο παγκύπριο κοινό, με χροιά τα προβλήματα που μαστίζουν το κέντρο της Λευκωσίας. Της παλιάς, εντός των τειχών, Λευκωσίας. Τα κυριότερα από αυτά είναι οι αλλοδαποί και οι πιθανότατα αλλοδαποί.
Ξεκινώντας την αφήγηση ενημερωνόμαστε ότι στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου περπατούν καθημερινά χιλιάδες άτομα “μεταξύ των οποίων και τουρίστες”. Η τρομακτική μουσική επένδυση του ΠΛΗΡΒΤΠ παρεπιμπτόντως, είναι η ίδια που χρησιμοποίει το SIGMA όταν επικοινωνεί τα εξής δραματικά συμβάντα:
Ανεγκέφαλοι έκρουσαν αυτοκίνητο πολυτελείας
Τριπλή δολοφονία στο Ακάκι
Συμμορία αλλοδαπών έκλεψαν χρυσαφικά αξία €50,000
Νιώσε το φόβο.
Το ντοκιμαντέρ, βίντεο ρεπορτάζ, ένιξερω τί να το πώ, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς θα φανούμε στους τουρίστες, με νοοτροπία εφάμιλλη του “τί θα πουν οι γειτόνοι;”. Είναι φλέγον ζήτημα που αναταράσσει ιδιαίτερα τη δημοσιογράφο και αναφέρνεται πολλάκις στο ντοκιμαντέρ.
Τα περίπτερα στο ΟΧΙ μαθαίνουμε, είναι η περιοχή όπου καθημερινά πηγαινοέρχονται λεοφωρεία με τουρίστες οι οποίοι ‘μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους για την Κύπρο στο εξωτερικό’. Εκτός από γνήσια χειροποίητα Λευκαρίτικα μεταξωτά φτιαγμένα στην Κίνα και έναν άσπρο αναπτήρα με μιάν τιτσίρα που γράφει πάνω CYPRUS, οι τουρίστες παίρνουν επίσης πίσω σουβενίρ τη γνώμη τους για τα περίπτερα του ΟΧΙ.
Τί ακριβώς θα λένε δηλαδή;
‘Ακαθαρσίες και αταξία συνθέτουν το γενικότερο σκηνικό’, λέει η Μαρία Στυλιανού, με τόνο σκυθρωπό.
Εν σχετικά καθαρά πάντως δαμέ.
Και για να τονίσει το σημείο τούτο, συμβουλεύεται τη γνώμη ενός ντόπιου επιχειρηματία, του κύριου Κώστα Κίρκου, ο οποίος καταφατικά καταλήγει ότι τα περίπτερα στο ΟΧΙ δεν είναι στην ίδια κατάσταση που είναι κάποια άλλα περίπτερα της Λευκωσίας, λόγω της συσσώρευσης των αλλοδαπών. Δεν εξηγείται δυστυχώς, ούτε από τον ίδιο τον κ.Κίρκο, ούτε από την παρουσιάστρια, το πώς η συσσώρευση θαμώνων που τυγχάνει να είναι από άλλες χώρες, επηρεάζει το επίπεδο ενός υποστατικού.
Με χαρακτηριστικά διπλωματική αοριστία, ο κ. Γιωρκάτζης, δήμαρχος της Λευκωσίας, σκάει cameo προσθέτοντας ότι τα περίπτερα είναι καθαρά. Αλλά χρειάζονται ανακαίνιση. Αν θέλουν οι ιδιοκτήτες τους. Ή οι ενοικιαστές τους.
Ποιό είναι όμως το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα περίπτερα; Ας πάρουμε την αταξία που αναφέρνεται. Υποθέτω το πρότυπο ενός σύγχρονου πρωτευουσιανού περιπτέρου θα ήταν κάτι σαν το Οκτάγωνο. Ή το μουλτικόμπλεξ φουρνοπεριπτεροκάβα “της Αρμενίας”. Ή οι φούρνοι/κέντρα νεότητος στην Διγενή Ακρίτα. Υποστατικά στα οποία μέρα, νύχτα συχνάζουν χιλιάδες ανθρώποι, που οδηγούν, παρκάρουν και συμπεριφέρονται σαμπώς και σημάναν οι σειρήνες για άμεση εκκένωση της πόλης, λόγω πυρηνικής επίθεσης. Τόποι όπου κάθονται, στέκονται, τρων, πίννουν, φωνάζουν, συνάουνται με τις ώρες, τριπλοπαρκαρισμένοι, πάστα πεζοδρόμια, στη μέση του δρόμου. Αν δεν είναι τούτο αταξία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ισχύει η αταξία στα περίπτερα του ΟΧΙ.
Η διαφορά είναι ότι εκεί δεν παρατηρείται ιδιαίτερη αλλοδαπή δραστηριότητα και γι’αυτό δεν υπάρχει ρεπορτάζ. Ιδέα: Ας βάλουμε τις στάσεις με τα λεοφωρεία και τους τουρίστες εκεί, για να μεν μεταφέρουν πίσω στη χώρα τους ότι στην Κύπρο έχει λερωμένους αλλοδαπούς. Αλλά τωρά που το σκέφτομαι… διαφέρει ο purebred Κυπρέος που τον Μπεγκάλι στα μάτια ενός Γερμανού τουρίστα;
Όσο για την ακαθαρσία. Εν κάπως όμορφο, ποιητικό, να μιλούμε σαν Κυπρέοι ως ειδήμονες στην καθαριότητα. Να λαλούμε ότι εν οι αλλοδαποί που λερώνουν, ενώ εμείς…; Επίσης, έστω κι αν μιλούμε για την αταξία και ακαθαρσία που αντικρίζει ο τουρίστας στη Λευκωσία, και εν θέλω να στραφώ σε παραδείγματα άλλων πόλεων για να μεν χάσω τον ειρμό μου, αξίζει να αναφέρω μόνο δύο λέξεις — Αγία. Νάπα.
Μέσω πλάνων που φαντάζομαι είναι επίτηδες -καλλιτεχνικά- κακογυρισμένα για να φαίνεται η Λευκωσία σαμπώς και είναι μονίμως σε κατάσταση Αποκάλυψις του Ιωάννη, εκτυλίσσεται η μέχρι στιγμής ανείπωτη τραγωδία που υποφέρει ο σύγχρονος Λευκωσιάτης στην καρδιά της πόλης του: Αλλοδαποί αμαυρώνουν το ήθος, την φιλοξενία και την καλή μας συμπεριφορά, χρησιμοποιόντας ως πυρήνα των τρομοκρατικών τους δραστηριοτήτων την εντός των τειχών πόλη. Τη βιτρίνα μας. Εραγίσαν την, εκατάλαβες;
Σε κάποιες φάσεις κυριολεκτικά δεν μπορείς καν να δεις το όραμα του Alexander Christian Stan — DOP (Director of Photography, υποθέτω) από το πόσο κρουσμένη και σειώμενη είναι η εικόνα που προβάλλεται. Μπορεί απλά να μην “πιάννω” το καλλιτεχνικό όραμα του Stan. Στο κάτω κάτω ο άθρωπος εργάζεται σε ένα από τα πιο (το πιο;) μεγάλο μήντια γκρουπ στην Κύπρο — δεν γίνεται να είναι τυχαίος. Εκτός φυσικά κι αν είναι αλλοδαπός, βαλτός να διεισδύσει στη συνείδηση του Κύπριου θεατή σαμποτάροντας διαμέσω των κινηματογραφικών του ικανότητων. Είναι και τούτο έναν ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά.
Ο κ.Κίρκος του οποίου η εμπειρογνωμοσύνη φαίνεται να καλύπτει όλες τις ανάγκες έρευνας του βίντεο, επίσης μας ενημερώνει ότι κάθε πρωί υπάρχουν ακαθαρσίες παντού στην Τρικούπη. Κόκκαλα, κεφαλάκια και μπύρες. Τα απομεινάρια ενός κάθετα αντικυπριακού λάιφσταϋλ. Μπύρες, σκουπίδια ‘τα οποία καταναλώνουν και πετάνε στα πεζοδρόμια’, μαρτυρεί, ενώ παρουσιάζεται μια σχετικά συγυρισμένη σειρά από μπύρες σέ ένα τοίχο. Οποιοσδήποτε (ιδιοκτήτης ή γείτονας) νυχτερινού υποστατικού σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τούντο πράμα συμβαίνει ένιγουεϊ. Το ενδιαφέρον είναι ο τονισμός στην δήλωση του κ. Κίρκου, ο οποίος υποδηλώνει ότι τζίνοι έτσι κάμνουν.
ΣΟΚ! Μη-Κύπριοι πίννουν ντόπια μπύρα
Ένας ανώνυμος καταστηματάρχης προ(σ)καλεί τη δημοσιογράφο να περάσει από την Τρικούπη μια νύχτα, δηλώνοντας θα ‘φοάται να ρέξει’ αφού ‘είναι ούλλον αλλοδαποί’. Η αλήθεια, απογοητεύτηκα λίγο που εν εδέχτηκεν την πρό(σ)κληση τούτην η δημοσιογράφος. Εφαντάζουμουν την να βουρά πάστην Τρικούπη, με την κάμερα να την ακολουθά άτσαλα, και να σούζεται ακόμα παραπάνω που πριν. Στο πρόσωπο της μια έκφραση “εκάμαμεν λάθος νάρτουμε…εν χειρότερα απ’ότι νόμιζα…”. Μια εφιαλτική σκηνή - σαν την Κόλαση του Δάντη… Το μήκος της Τρικούπη ατελείωτο. Ένα ζαλιστικό ντελίριο, μαύρες, ξένες, φάτσες να γελούν σατανικά, μασώντας αρνίσιες (halal) νεκροκεφαλές και να χορέφκουν πάνω σε στάχτες πλαστών διαβατηρίων και επιδομάτων.
Σε ένα από τα πιο ευφάνταστα σκέλη του ντοκιμαντέρ η Μαρία Στυλιανού μπαίνει σε ρόλο Κλουζό, σε πιο καλή ερμηνεία και από του Πήτερ Σέλλερς, ανιχνεύοντας ύποπτες κινήσεις. Βγαίνει στο συμπέρασμα ότι μια γυναίκα είναι πόρνη επειδή όταν αρχίσαν να την κινηματογραφούν -χωρίς την έγκριση της- εσηκώστηκε να φύγει, όπως θα έκαμνεν οποιοσδήποτε. Ταυτόχρονα -και προσθέτοντας στην κωμωδία- βγαίνει και στο συμπέρασμα ότι είναι ‘πιθανόν αλλοδαπή’ χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για τεκμηρίωση. Κυπραία πουτάνα στο κάτω κάτω; Ούλλα τζι’ούλλα!
Καταφανής δείγμα αλλοδαπής (βλ. χαρακτηριστική θολούρα στη περιοχή του προσώπου)
Όπως ξεκαθαρίζει ο αστυνομικός στο επόμενο πλάνο (με φωτισμό εμφανέστατα homage στη γνωστή σκηνή με τον Μάρλον Μπράντο στο Apocalypse Now), το να εκπορνεύεσαι δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, (η μαστροπία είναι παράνομη). Χωρίς απολύτως καμία ουσιαστική κατάληξη δηλαδή και τούντο κομμάτι του βίντεο, εκτός φυσικά και αν η πουριτανιστική ηθική αίσθηση ανωτερότητας θεωρείται δημοσιογραφία.
Ο Μάρλον Μπράντο σε φωτογράφιση homage της γνωστής σκηνής με τον αστυνομικό από το έργο “Παλιά Λευκωσία: Η ραγισμένη βιτρίνα της πρωτεύουσας”
Και πάει λέγοντας. Το πρώτο δεκάλεπτο περίπου του βίντεο φαίνεται να είναι μανιακά αφοσιωμένο στο ότι αν πεις την λέξη αλλοδαπός συνοδευόμενη με δραματική μουσική ισούται με “θέμα”. Γιατί δεν δείχνετε τα αμέτρητα μαγαζιά που ανοίξαν τα τελευταία χρόνια εκεί γυρώ; Γιατί δεν μιλάτε με κανένα “τριτοκοσμικό αλλοδαπό”; Γιατί σας αρέσκει να σκορπάτε το σκότος;
Οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο (2):
Ή είσαστε τόσο ανίκανοι και κατ’επέκταση ανεύθυνοι επαγγελματικά, ή είσαστε πουλημένοι, καθοδηγημένοι που αρρωστημένα μυαλά.
Ειλικρινά, ευελπιστώ για το πρώτο ενδεχόμενο.
Το τί μας κάμνει ρεζίλι, σαν Κύπρος, προς τα έξω -και τα μέσα- είναι να παράγουμε ιδέες τόσο απαρχαιωμένες και έργα τόσο πρόχειρα. Την επόμενη φορά που θα φέρω ή δω τουρίστα στην Κύπρο, θα τον πάρω περίπατο στα περίπτερα του ΟΧΙ να δει ότι η Κυπριακή κοινωνία έν αποτελείται μόνο που Κυπρεόυς. Έτσι ένι. Και αν τύχει όμως και παίζει καμιά τηλεόραση εκεί στο περίπτερο, και είναι συντονισμένη σε κανένα κανάλι της βίλλας όπως εσάς, θα βάλω τα κλάματα, προσπαθώντας να τους εξηγήσω ότι εν είμαστε ούλλοι τόσο τριτοκοσμικοί.
Α. Και
Σιγά μεν αφήκω τα κόμεντς ανοιχτά να σχολιάζει ο καθένας” Νοοτροπία προοδευτικού ΜΜΕ 2015
τζίντο Comments Disabled προτείνω να γινεί σλόγκαν του SIGMA.
Μ.Ρ. Δύτης
Πηγή: medium.com